vrijdag 27 februari 2009

De ziekenfonds vergelijking

Maandag:
Papa komt met tegenzin binnengewandeld. De man van de Neutrale overhaalde mama, hij komt straks zijn zegje doen. Papa ziet dat niet zitten. Hij gromt.Stipt om zeven uur belt de man aan. Papa kijkt op zijn horloge en zegt langs zijn neus weg: "als de mens een plastron (*) aan heeft dan gooi ik de deur terug dicht". De mens heeft geen plastron aan, hij is losjes aangekleed en praat verbazend vlot ABN (**). Papa's humeur verminderd zienderogen. Toch heeft hij Bruno, de mens, nog niet hoog op.

Bruno tovert een hele dikke map uit zijn aktentas en leg die met zorg op onze dineertafel. De bijhorende Starck stoelen zijn oud maar nog niet versleten. Bruno gaat zitten en begint te praten. Papa zit nog niet, hij zoekt een pen, en papier. Bruno doet zijn verhaal en papa stelt af en toe een scherpe vraag. Het gaat vlotjes op en af. Papa leert veel bij tijdens de Neutraal gekleurde babbel over het ziekenfonds.

Bruno onderstreept bij aanvang van het gesprek dat het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds geen commerciële instelling is. Ze zijn een dienst die willen informeren. Het klinkt allemaal erg overtuigend. Papa zit te popelen om de man te vragen wat hij heeft gestudeerd maar laat zijn vraag voor wat het is en luistert ogenschijnlijk geïnteresseerd verder. Ik hou me gedeisd want weet dat papa niet veel kaas gegeten heeft van sociaal zekerheidsrecht.

Vader Staat
Bruno begint netjes van bij het begin. Een ziekenfonds is er om mensen te helpen die medisch in de problemen zitten. Het is Vader Staat die ervoor zorgt dat mensen in nood voldoende worden uitgekeerd om die problemen het hoofd te bieden. Fondsen hiervoor worden uitgekeerd het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, beter bekend als het RIZIV. Het RIZIV financiert 5 organisaties die hun leden uitkeren als zij medisch in de problemen komen. Dus als ik naar de dokter of tandarts ga en geld moet terug krijgen dan wordt dat uitgekeerd door het ziekenfonds. Het is echter zo dat niet elk ziekenfonds evenveel uitkeert. Die zogenaamde 'voordelen' verschillen van ziekenfonds tot ziekenfonds. Het hoe en waarom van die verschillen is de reden van Bruno's bezoekje.

5 organisaties, die liever geen instelling genoemd worden
Historisch zijn er 3 grote ziekenfondsen; de Christelijke Mutualiteit, de Sociale en de Liberale. De namen alleen al doen je meteen denken aan politieke partijen of formaties. Maar, blijkbaar, ontkennen deze organisaties banden met politieke partijen. Waarom is mij geheel onduidelijk. Ze willen ongetwijfeld ook scoren bij mensen die op andere partijen stemmen.
Bruno komt eindelijk aan zijn 'pointe': "de Neutrale kan u meer voordelen bieden omdat zij geen bijdrage moeten leveren aan een politieke partij. De subsidies die wij krijgen van het RIZIV gaan dus integraal naar onze leden. Bij die andere (3) ziekenfondsen gaat 33% van hun subsidies naar de steun van een politieke partij". Papa is aandachtig, hij houdt van mensen met commerciële vaardigheden, zeker als die werken voor een organisatie die niet als commerciële instelling benoemd wil worden.

Commercieel Afgevaardigde van een niet-commerciële instelling
Voor Bruno zijn lijstje met voordelen begint te overlopen hamert hij nogmaals op de waarden van het ziekenfonds die hij vertegenwoordigd. Ze willen informeren en goede service bieden door persoonlijk contact. Bruno geeft zijn kaartje af en laat weten dat we met vragen altijd bij hem terecht kunnen. Ook tijdens het weekend. Op het kaartej staat te lezen dat Bruno Commercieel Afgevaardigde is van het Vlaams & neutraal Ziekenfonds. Commercieel Afgevaardigde!? Papa schrapt het woordje Commercieel, Bruno verpinkt niet ...

Cijfers boeien iedereen
Sommige mensen staan er voor bekend lange lijstjes te maken met veel cijfertjes in. Andere mensen gieten die cijfers graag in grafiekjes. Bruno had geen lijstjes noch grafiekjes, hij schudde er zomaar enkele uit zijn mouw.

Bruno lijst op: "de Neutrale is alleen actief in Vlaanderen en heeft 84 kantoren. 105000 mensen sloten zich reeds aan en betalen als leden een bijdrage. Zo'n bijdrage is niet verplicht, je kan je ook gratis aansluiten maar dan geniet je niet alle voordelen. De Neutrale groeit sterk. Het dankt zijn groei vooral aan 'word of mouth', ofte, mond aan mond reclame maakt de Neutrale groot. Met name 83% van de nieuwe leden kwamen met de Neutrale in contact via de referenties van vrienden of kennissen. In vergelijking met 2007 sloten in 2008 8,6% meer leden zich aan bij de Neutrale. De Neutrale is het sterkst in Mechelen, de stad waar ze groot werden. 1 op 3 Mechelaars is bij de Neutrale aangesloten. Er is erg weinig activiteit op de FAQ pagina van de Neutrale website maar ik weiger daaruit te concluderen dat Mechelaars het internet nog niet ontdekten. Wel geteld 1 veel gestelde vraag staat er opgelijst.

Het verhaal van de Neutrale
Bruno blijft vlekkeloos zijn verhaal doen. Hij doet dat eigenlijk wel erg goed, zelfs papa is bijna fan. Bruno vouwt een A3 open met die netjes 33 belangrijke voordelen oplijsten. Papa onthoud dat al die voordelen wel erg handig zijn maar hoopt stil in zijn hoofd dat men hem wel zal contacteren moest hij ooit van één van die voordelen kunnen genieten. Het zijn er te veel om op te sommen, mits interesse verwijs ik u graag door naar de commerciële afdeling van het ziekenfonds dat zich het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds heet.

Uw vrijheid, uw zekerheid. Het plan
Bruno bereikt zijn doel hij laat papa een "aanvraag tot mutatie" ondertekenen. Het wordt als volgt onderhandeld: "u tekent geheel vrijblijvend de aanvraag tot mutatie. Moest u zich nog bedenken dan kan die aanvraag vrijblijvend worden geannuleerd. Ik begrijp dat u graag verhaal gaat halen bij uw huidig ziekenfonds. Zij zullen u ongetwijfeld contacteren als zij deze aanvraag zien passeren. Vraag hen naar hun aanbod, en maak uw keuze. U kunt steeds bij mij terecht met vragen of opmerkingen." Papa is nu helemaal in zijn sas. Hij zit van oudsher bij de CM. Nooit eerder dacht hij eraan te veranderen. Nu wel.
Het plan luidt als volgt: als de CM opbelt zal hen de kans gegeven worden hun verhaal te komen doen. Zij zullen ongetwijfeld ook hun lijstje met voordelen op papier hebben gezet. Dat kan dan worden vergeleken en de keuze gemaakt.
Eigenlijk heeft papa al zo'n boekje van de CM met hun voordelen. Maar hij vind dat de CM wel moeite mag doen om ook eens langs te komen. Een beetje zorg voor de leden die niet ziek zijn mag wel. Papa vind de huisstijl van de Christelijke stukken beter, maar de Neutraal gekleurde commerciële babbel van Bruno was erg menselijk en overtuigend. Ik begreep dat de CM nog tot uiterst 25 maart heeft om te reageren. We zijn benieuwd.

Recht op spreken
Beste concurrent van de Neutrale, u heeft uiteraard recht op antwoord of reactie op de inhoud van bovenstaand artikel. Ik verwijs u daarvoor graag naar de comment-sectie, of, als u dat té 'gevaarlijk' vind dan mag mij altijd een mailtje gestuurd worden. Mailen kan op tobiasjanssens [at] gmail.com

Nootjes met een voet:
(*) Een plastron wordt ook wel een das genoemd. Zo'n raar sliert-achtig ding die mannen wel eens rond hun nek durven slingeren als ze een belangrijke vergadering hebben of indruk willen maken. Misschien was die vergadering toch niet écht zo belangrijk voor de mannen van de Neutrale.
(**) Algemeen Beschaafd Nederlands zoals het hoort. Vis met korte, niet lange ie.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Inderdaad een hele mooie huisstijl é nu, bedankt voor de complimenten van een kenner als jij!
Maar goed, daar zit ik voor niets tussen natuurlijk.
Wat ik wel even wil meegeven is dat zij inderdaad heel commerciële praatjes verkopen om mensen te lokken, en dus niet alles vertellen...
Bijvoorbeeld dat hun tussenkomsten beperkt zijn op een jaar...  m.a.w. eenmaal men aan een bepaald bedrag van tussenkomsten komt op een jaar, dat het dan verder stopt, ook al heeft men nog meer uitgaven. 
Valt het je bijvoorbeeld niet op dat ze je nu plots weten wonen, nu je vader bent geworden, en ze je vooraf niet kenden...
Zij kopen vermoedelijk adressen om jonge mensen dan te bezoeken en te overladen met schone, inderdaad commerciële, aanlokkelijke
producten...  Die mensen worden zelfs betaald à rato van het aantal mensen dat ze bij hen lid kunnen maken, en zijn dus inderdaad
gladde commerciële verkopers, maar eenmaal lid bij hen, zie je ze niet meer... en waarvoor je geen tussenkomst krijgt, daar zwijgen ze ook netjes over...  enfin, het feit dat ze reeds veroordeeld zijn geworden voor niet-geoorloofde praktijken zegt al genoeg denk ik, en daar zwijgen ze natuurlijk ook in alle talen over... de mensen weten dat natuurlijk niet...

Grapplica zei

De peers uit het Twitter netwerk reageerden met onderstaande links:
http://www.francisdevriendt.net/index.php?itemid=390
http://www.blokwatch.be/content/view/321/149/lang,nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlaams_Belang
http://www.vvb.org/persmededelingen/4758
http://twitpic.com/1q7iy

Beangstigend ...

Anoniem zei

@Anoniem, het is duidelijk dat jij werkt bij bij CM niet?

Ik ben voorstander van de niet-zuilziekenfondsen maar ik kies dan eerder voor een onafhankelijk ziekenfonds zoals Partena. Recht voor de raap en geen addertjes onder het gras.

Alle tussenkomsten staan netjes op hun website en geen korven zoals bij cm of socialisten (vb: recht op 50 euro per jaar tot je de kleine lettertjes leest..)

Het Vlaams & Neutraal ziekenfonds heeft voor mij net iets teveel banden met het Vlaams Belang. Niet voor niets dat VB'ers hun leden oproepen om bij het Vlaams & Neutraal ziekenfonds aan te sluiten toch?

ps: en wat CM betreft, wat denk je over het volgende: voor hun online diensten plannen ze dit jaar 3,5 miljoen euro. Bedragen die alle verbeelding tarten... (Bron: smart business casebook http://www.smartbusiness.be/cover.cfm?id=97094) Met wiens geld denk je dat dit kan ;-)?

Anoniem zei

I think that is right bout that. Nice info and thanks. Need to get in google feed.

order cialis

Andrew Thompson zei

Hoe ik werd gered door een angst voor God Lender {Lexieloancompany@yahoo.com}

Hallo, ik ben Andrew Thompson momenteel woonachtig in CT USA, God zegen me met twee kinderen en een lieve vrouw, ik beloof dat ik deze getuigenis vanwege Gods genade in mijn leven te delen, 2 dagen geleden was ik in wanhopige behoefte aan geld, dus ik dacht van het hebben van een lening dan kwam ik verkeerde handen die beweerde lening kredietverstrekker niet wetende dat hij een scam was zijn. Hij 1.500,00 USD verzameld van mij en weiger om me te mailen sindsdien verwarren was ik, maar God me te hulp kwam, een trouwe dag ging ik naar de kerk na de dienst Ik deel idee met een vriend en ze voeren mij LEXIE lening bedrijf, ze zei dat ze was gegeven 98,000.00 USD van MR LEXIE, de algemeen directeur van LEXIE lening bedrijf. Dus ik zijn e-mailadres verzameld, vertelde hij me de regels en regelgeving en ik volgde, dan na verwerking van de documenten, gaf hij me mijn lening van 55,000.00 USD ... Dus als je geïnteresseerd bent in een lening kunt u ook contact met hem op dit E-mail: Lexieloancompany@yahoo.com of tekst +1 (816) 892-6958 bedankt, ik ben ervan overtuigd dat hij zal je ook helpen.